Mit csinál egy kistermelői élelmiszer előállító? Iskolánk 3. e osztálya utánajárt!

Közzétéve: 2019.10.25.

Egy vidám, dolgos, de mindenek előtt nagyon hasznos délelőttöt tölthettünk el a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnáziumban október 11-én a 3.e-vel. Egy számunkra is kevésbé ismert tagozattal, a Kistermelői élelmiszer előállító szakmával ismerkedtünk meg. Az itt tanuló diákok megtanulják az egyes növények jellemzőit, termesztési sajátosságait, feldolgozását. Emellett a tejtermékek egészséges felhasználásával is foglalkoznak. A napjainkban méltán elismert „kézműves” termékek, a mesterséges adalék-és tartósítószermentes éltelek egyre szélesebb teret hódítanak maguknak.

A programot egy közös élelmiszer felismerő játékkal kezdtük. Zöldségeket és gyümölcsöket kellett a gyerekeknek felismerni. A természetben megtalálható, +eredeti” formájukban ez nem is okozott gondot a tanulóinknak, ám nehezítve, már a feldolgozás után, befőttes üvegekben tárolva is fel kellett ismerniük az egyes ételeket. Ez már nagyobb fejtörést okozott, de még így is nagy büszkeséggel tölt el, hogy 11 féle feldolgozott élelmiszerből 7-et felismertek, ami egy tapasztalt felnőttől is szép eredmény! Tanulóinknak ezen a játékon keresztül mutatták be az élelmiszer feldolgozásának két végső állomását. Ezek után pedig próbára tettek bennünket: kistermelői élelmiszer előállítók lehettünk-ha csak egy rövid délelőttre is! Az édességkészítés fortélyát a 10. évfolyamon tanuló diákok segítségével tanulhattuk meg, akik rutinos mozdulatokkal segítették a munkánkat, hogy virág és süni alakú bonbonokat készíthessünk. Az édességgyártás mellett egy rögtönzött pikniken vehettünk részt. Ez a piknik azonban jóval különlegesebb volt számunkra, mint az eddig megszokottak: a gyerekek saját maguk keverhették a tagozat végzős tanulói által elkészített házi túróból a körözöttet, amelyet paprikába töltve tálaltak. Egy másik szorgos asztalnál pedig vendégváró falatkák készültek, az iskolában készített sajtok felhasználásával. A sajt beoltásának folyamatában mi is részt vehettünk. A nagy létszámú osztályunk minden tagjának akadt bőven tennivaló: a sütemények és falatkák mellett goffrit és palacsintát sütöttek, amelyet házi lekvárral és általuk főzött pudinggal ízesíthettek. A piknik végén természetesen a jó hangulatú falatozás sem maradt el!
A program végén fáradtan, teli hassal és nagyon büszkén indultunk vissza az iskolába.

Butiné Kemenczki Anita